Elazığ'da robot teknolojisiyle led ampul üretilecek

Gündem


Elazığ'da hibe desteği alan elektrik elektronik mühendisi girişimci, otomobil üretiminde kullanılan robotlarla led ampul üretecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında hibe desteği alan elektrik elektronik mühendisi Abdullah Akın (31), otomobil üretiminde kullanılan akıllı robotlarla Elazığ İş Geliştirme Merkezi'nde (İŞGEM) led ampul üretecek.

2010 YILINDA SERİ ÜRETİME GEÇİLDİ

Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında led teknolojisinin geleceğini görerek,"Yeni Nesil Tasarruflu ve Uzun Ömürlü Ledli Ampul Projesi" ile Fırat Kalkınma Ajansı'ndan aldığı 177 bin liralık makine desteğiyle İŞGEM'de yarı otomatik bir üretim tesisi kurduğunu ve 2010 yılında seri üretime geçtiklerini belirtti.

JET MOTORLARINDAN ESİNLENDİ

Daha tasarruflu ve sağlıklı olması açısından led ampullere olan talebin dünyada hızla arttığını vurgulayan Akın, soğutma sistemini jet motorlarından esinlenerek tasarladığı ürünle pazarda yer bulduklarını ancak zamanla artan talebi karşılayamaz duruma geldiklerini ifade etti.

Firma olarak uluslararası düzeyde hem rekabetçi bir yapıyı tesis edebilmek hem de artan talebi karşılayabilmek için yaptıkları Ar-Ge çalışmaları sonucunda otomobil fabrikalarında kullanılan robotların led ampul üretiminde de kullanılabileceğini hazırladığı proje ile ortaya koyduğunu ifade eden Akın, bu projeyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı" kapsamındaki proje çağrısına başvuruda bulunduğunu söyledi.

PROJENİN MAKİNE BEDELİ 5 MİLYON

Elazığ'da tam otomatik, insansız, otomobil endüstrisindeki robotik sistemlerin kullanılması esasına dayalı bir tesis kurma amacıyla proje sunduklarını dile getiren Akın, "Bu projemiz desteğe layık görüldü. Projenin makine bedeli 5 milyon liraydı ve 2 milyon lirası hibe olarak verilecek" dedi.

ROBOT SİSTEMLERİ İLE HIZ ARTACAK

Proje ile İŞGEM'de toplamda 7 milyon liralık bir yatırım gerçekleştireceklerini belirten Akın, led ampulüretiminde kullanacakları robot sistemleri ile üretimde hem hızı hem de kaliteyi arttıracaklarını vurguladı.

İNSANSIZ ÜRETİM

Üretimin tüm aşamalarının insansız olarak gerçekleştirileceğini ifade eden Akın,"Kuracağımız insansız led ampul üretim tesisinde otomobil fabrikalarında kullanılan robotları kullanacağız. Daha önce bu teknoloji ile üretim yapan bir led ampul üretim tesisi görmedim. Biz bu robotları kullanarak kendi geliştirdiğimiz yazılımla belki bu noktada bu teknolojiyi (led ampul üretiminde) uygulayan ilk firmalardan biri olacağız"dedi.

ROBOTLU ÜRETİMLE 25 KATI ÜRETİM

Mevcut kapasitelerinin tek vardiyada yıllık 300 bin adet olduğunu, robotlu üretim hattının devreye girmesiyle bunun yaklaşık 25 katı bir üretim kapasitesine kavuşacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

YILLIK 7.2 MİLYON ÜRETİM KAPASİTESİ

"3-4 ay içinde tesisin faaliyete geçmesiyle yıllık 7,2 milyon adetlik üretim kapasitesine çıkacağız. Hali hazırda Türkiye'de yıllık 2 milyon adetlik bir led ampul ithalatı var. Bunun çoğu uzak doğu ülkelerinden yapılıyor. Günümüzde tasarruflu ve sağlıklı olması açısından led ampullere büyük bir talep oluştu.

2015'İN SONUNDA İHRACAT PLANI

Biz ortaya koyacağımız bu kapasite ile inşallah bu ithalatın önüne geçeceğiz. Yurtdışında iş bağlantısı kurduğumuz ülkeler var. 2015 yılının sonunda Rusya, Özbekistan, Almanya ve Katar'a 2,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz."

Henüz Yorum Yazılmamış ilk yorumu siz ekleyin!...

Yorum Yaz

Siz de yorum yapın
Adınız
Eposta
Yorumunuz
 
Başa Dön