Güney Kore'de Üç Kadın Buluşçumuza Ödül

Dünya


Güney Kore’nin Seul kentinde 1–4 Mayıs 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen 6. Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarında, Türk Patent Enstitüsü’nün tanıttığı 3 kadın buluşçumuz ve buluşları ödül kazandı.

Ayşem Feyza ÖZBİR’in “Otomatik olarak müzik nota sayfası değiştiren elektronik ekran sistemi” buluşu, 6. Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarının en değerli ikinci ödülü olan "2013 KIWIE (Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Sergi) Ödülünü" aldı. 

Dürdane DANACI’nın “Dikiş makinesiyle resim/endüstriyel tabela yapma yöntemi” buluşu kendi dalında Altın, Kamile Nazan TURHAN’ın “Sıkılabilen poşet çay” buluşu ise Bronz Madalya ile ödüllendirildi.

Fuarın ikinci günü Türk Patent Enstitüsü standını ziyaret eden Türkiye’nin Kore Büyükelçisi Mustafa Naci SARIBAŞ da buluşçularımıza destek vererek, başarılarından dolayı kutladı.

Kadın buluşçuların buluşlarının tanıtılması, bilgi ve tecrübelerin paylaşılması, uygun iş fırsatlarının yaratılması, ekonomik faaliyetlerin fikri mülkiyet hakları ile güvence altına alınarak geliştirilmesi ve kadın buluşçuların desteklerle teşvik edilmesi amacıyla, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) desteği ile düzenlenen fuara, 30 ülkeden yaklaşık 500 kadın buluşçu katılım sağladı. 

Türk Patent Enstitüsünün fuarda tanıttığı kadın buluşçularımız ve buluşları şöyle:

Ayşem Feyza ÖZBİR’in “Otomatik olarak müzik nota sayfası değiştiren elektronik ekran sistemi” Buluşu:
Müzikle uğraşan, özellikle bir müzik aleti çalan tüm sanatçıların, gerek bireysel ve toplu olarak verdikleri konserler sırasında gerekse verecekleri konser için yaptıkları hazırlık çalışmalarında, icra edilen müzik eseri nota sayfalarının gerekli yerlerde değiştirilmesi işlemi daima sorun olmuştur. Çünkü icracı çaldığı müzik aleti sebebiyle her iki elini birden kullandığından, nota sayfalarının elle icracı tarafından kolayca değiştirilmesine fırsat yoktur. Bu çalışma, icracının, ayak, diz, dirsek, vs gibi icra sırasında kullanmadığı herhangi bir uzvunu kullanarak etkilediği kablolu (ya da kablosuz) kumanda ünitesiyle, bir ekranda görüntülenmiş nota sayfalarının, ileri ya da geriye doğru değiştirilmesini gerçekleştiren ve müzik icracılarına büyük bir rahatlık sağlayan, ekran, elektronik ünite ve taşıyıcı özel nota sehpasından oluşan bir sistemdir.

Kamile Nazan TURHAN’ın “Sıkılabilen poşet çay” Buluşu:
Süzen poşet çaylar, çay suyuna konulduğunda poşet içirişine çay suyunu almakta ve bunun sonucu olarak çay suyunun kaybına sebep olmaktadır. Çay poşeti kullandıktan sonra bardak içerisinden çıkarıldığında etrafa çay suları damlamaktadır. Tüketici bu sorunu gidermek için çay poşetini kaşık yardımıyla sıkmaya çalışmakta ya da damlamasını engellemek için çeşitli yollar aramaktadır. Kaşık yardımıyla sıkarken ellerin yanması, bu yöntemin hijyenik olmaması gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Sıkılabilen poşet çay sayesinde, süzen poşet çayların kullanıldıktan sonra içerisine aldığı çay suyunu basit bir mekanizma ile bırakması sağlanmaktadır. Buluş, gövde üzerinde bulunan deliklerden geçen sıkıştırma ipleri ile poşet çayın sıkılması prensibine dayanır. Bu tasarımla ürüne kullanım kolaylığı getirilmekte, hijyen sağlanmakta ve çay suyu kaybı önlenmektedir.

Dürdane DANACI’nın “Dikiş makinesiyle resim/endüstriyel tabela yapma yöntemi” Buluşu:
Bu buluşla önerilen yöntem, dekoratif amaçlı tabloların üretiminde ressamın fırçasının yerine makine iğnesinin, kullanılan boyaların yerine renkli ipliklerin ve tuvalin yerine de kumaşın ikame edilmesinden ibarettir ve klasik resim yapma yöntemleriyle üretilen resimlerde fiziksel ve çevresel etkiler sonucunda zamanla meydana gelen bozulmaların önlenmesini sağlamaktadır.

Henüz Yorum Yazılmamış ilk yorumu siz ekleyin!...

Yorum Yaz

Siz de yorum yapın
Adınız
Eposta
Yorumunuz
 
Başa Dön