Kamu - Üniversite - Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı İstanbul'da Yapıldı

Gündem


‘2023’e 10 Kala Ar-Ge ve Yenilikte İstanbul’ hedefiyle düzenlenen “Kamu - Üniversite - Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı” bugün İstanbul İkitelli OSB'de gerçekleştirildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IŞIK, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, üniversitenin birikiminin sanayi ile buluşturulması gerektiğini ifade ederek Türkiye'nin tüm birikimlerini biraya getirmek zorunda olduğunu belirtti.

Bakan IŞIK konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu birikimlerden en önemlisi üniversiteler. Bilgi birikimimiz çok iyi. Üreten sanayicilerimiz ve KOBİ'lerimiz var. Bunların ikisinin biraya gelmesi gerekir. Bunları bir araya getirme görevini de üstlenen kamudur. Bugün artık yeni bir sıçrama yapmak zorundayız. Orta gelir tuzağından bir sıçrama yaparak çıkarız. Bunun da yolu daha nitelikli ve teknolojiye dayalı ürün üretmek ve satmak. Ürün ve süreç geliştirmeyi başarmalıyız.

"Bu işleri sadece sanayicimize bırakırsak haksızlık yapmış oluruz. Yapmamız gereken şey, üniversitenin birikimini sanayi ile buluşturmak. Bunu yaparken de kamu olarak bu işbirliğine sonuna kadar destek vermeliyiz. Bununla ilgili çok değerli çalışmalar yürüyor. Bu birliktelik bir nikaha dönüşsün. Hem de bu nikah Katolik nikahı olsun. Yani üniversite, sanayi ve kamu Katolik nikahı ile birbirine bağlansın. Birbirinden hiç ayrılmamak üzere çalışsın. İnsanımızın vatanı için fedakarlık duygusunu güçlü bir organizasyonla bir araya getirirsek, gelecekle ilgili hiçbir endişemiz olmaz." 

"Sanayi ile çok daha sıkı bir işbirliği yapın, biz sizi sonuna kadar destekleyeceğiz. Sanayicimiz 10 milyar doların üzerinde TÜBİTAK'a bir proje getirdiğinde eğer bir üniversite partner değilse reddediyoruz. Çünkü bu işin sürdürülebilir olması için mutlaka bilim ayağı sağlam olmalı. Eğer bir projeye yüzde 30 oranında destek veriyorsak ve projede üniversite ayağı varsa o destek oranını yüzde 40'a çıkarıyoruz. Akademik Ar-Ge'ye çok ciddi destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Bakanlık olarak bu yıl Ar-Ge'ye ayırdığımız kaynak 1 milyar 576 milyon liradır. İstiyoruz ki bu kaynak yıl içinde etkin bir şekilde harcansın, biz de gidelim 'Bu para yetmedi, bizim sanayimiz Ar-Ge'ye çok önem veriyor' diyelim. Ama geçen yıl bu kaynağımızı harcayamadık. Üniversitelerimizin bu konuya daha fazla hassasiyet göstermesi gerekiyor."

Toplantıya Türk Patent Enstitüsünü temsilen Enstitü Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN katılım sağladı. 

Henüz Yorum Yazılmamış ilk yorumu siz ekleyin!...

Yorum Yaz

Siz de yorum yapın
Adınız
Eposta
Yorumunuz
 
Başa Dön